Hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve mensen zijn mensen bij wie de verwerking van binnenkomende prikkels (zintuiglijke en andere) diepgaander verloopt dan bij niet hoogsensitieve mensen. Eenvoudig, maar wel heel bevattelijk geformuleerd: de hersenen van hoogsensitieve mensen werken constant aan kruissnelheid wat betreft de verwerking van allerlei binnenkomende signalen.

Dit heeft een aantal gevolgen zoals sneller vermoeid zijn, zich sneller verantwoordelijk voelen, onaangename zaken als meer onaangenaam ervaren dan niet hoogsensitieve mensen; maar ook intenser genieten van zaken die wel aangenaam zijn, goed pro-actief kunnen inspelen op situaties, enz.

Onderzoek heeft uitgewezen dat bij benadering 17% tot 20% van de wereldbevolking hoogsensitief is. Het wordt niet beschouwd als een anomalie, laat staan een ziekte of een handicap, noch als een buitengewone gave. Het is gewoon een kenmerk.

In onze maatschappij – die veel druk en een hoog ritme oplegt – lopen hoogsensitieve mensen echter wel het risico sneller in de problemen te komen wanneer ze onvoldoende vertrouwd zijn met hun hoogsensitieve eigenschap.

Het toeval wil dat ik hoogsensitief ben. De eerste jaren na deze ontdekking was dit allesoverheersend voor mij en lag de focus in mijn leven op ‘er leren mee omgaan’.

Tegenwoordig vraagt het enkel nog af en toe even extra aandacht (bvb. als ik riskeer om teveel hooi op m’n vork te nemen), en ervaar ik het zeker niet meer als een probleem. Wel ben ik me fel bewust van het feit dat het voor- en nadelen heeft, een beetje – ter vergelijking – zoals een grote of een kleine gestalte ook voor- en nadelen heeft. Een van de grote voordelen is dat het me op velerlei manieren helpt in mijn therapeutische praktijk en bij de begeleiding van hoogsensitieve personen op zoek naar integratie van dit kenmerk in hun leven.

Ondertussen heb ik me verder verdiept in deze boeiende materie via literatuur, analyse van persoonlijke en cliëntervaringen, integratie van therapeutische werkvormen met de beschikbare kennis & onderzoeksresultaten, en via een bijkomende opleiding tot gecertificeerd HSP-trainer.

In tegenstelling tot de therapie richt ik mij met de trainingen, workshops en lezingen van ecC-Sensie wel tot een specifieke doelgroep: hoogsensitieve personen en mensen die familiaal, beroepshalve of anderzijds geïnteresseerd zijn in hoogsensitiviteit.

 


 

Meer info nodig over hoogsensitiviteit?
Een absolute aanrader is het basisboek van Susan Marletta-Hart ‘Leven met hooggevoeligheid, van opgave naar gave’.
Dit boek wordt algemeen erkend als het basisboek bij uitstek voor het Nederlandstalige gebied.

www.susanmarlettahart.nl

 


 

Vlaanderen heeft een vereniging van en voor hoogsensitieve personen: www.hspvlaanderen.be

© Anne Wellecomme | gestaltwellecomme@gmail.com | +32 479 56 57 74

Webdesign door Jeroen Vranckaerts