De elektrische tandenborstel

Geschreven door Anne Wellecomme op . Geplaatst in Mijmeringen

Misschien heeft het met de lente te maken (onlangs iets gelezen over wetenschappelijk onderzoek naar de link tussen het effect van seizoenen op emotieregulatie; interessant!), maar hoe het ook zij: in mijn praktijk komt het ‘mindful aanwezig zijn’ de laatste weken erg naar de voorgrond als een noodzaak voor heel wat van de mensen die bij mij in begeleiding zijn.

Ooit (meer dan 10 jaar geleden) kreeg ik de gelegenheid om als proefkonijn een individueel mindfulness traject te volgen bij een beginnend mindfulness coach. Dat heeft me toen beslist veel bijgebracht. Tot hier de inleiding van deze mijmering.

Nu even een zijsprong maken…  Ook al weer een hele poos geleden wist mijn tandarts me eindelijk te overtuigen om de overstap te maken naar een elektrische tandenborstel. De resem argumenten die me er tot dan toe van weerhouden hadden, zal ik de lezer van deze mijmering maar besparen.

Feit is: deze morgen was ik mijn tanden aan het poetsen. Met de elektrische tandenborstel, jawel! Uit het niets een idee: ‘zo heel erg mindful ben ik niet bezig!’ Ha neen, ik hielp heel gedienstig dat elektrisch ding – als ware het nog mijn oude tandenborstel – door er extra bewegingen mee te maken terwijl mijn gedachten ‘ergens anders’ overuren klopten. Nog maar pas bewust van dit idee, of de shift was snel gemaakt: rustig die tandenborstel met de juiste druk op die ene tand houden, en dan naar de andere, en de andere, … ; de hele tijd alert blijven op die tandenborstel en het rustig verschuiven van de ene tand naar de andere tot aan het eind van de rij, en dan draaien, enz.  Op het einde bekruipt me de goesting om die poetsbeurt net iets langer te laten duren dan noodzakelijk.

Het is vandaag een vrije dag, een feestdag en zou je wel geloven: de gedachtegang stopgezet, mindful de tanden gepoetst, voelde de dag al wat ‘meer vrij’, zelfs wat ‘feestelijker’ aan… Anderhalve minuut mindful tanden poetsen en het heeft de toon van de dag anders gezet.

© Anne Wellecomme | gestaltwellecomme@gmail.com | +32 479 56 57 74

Webdesign door Jeroen Vranckaerts